De zee wijkt

with Geen reacties

Een Guernsiaanse grap: ‘We used to drive on the left side of the road, now we drive on what’s left of the road.’ Guernsey, 62.948 zielen, 78 vierkante kilometers, is het drukste kanaaleiland. Vandaar ook dat alle huurauto’s een H achterop geplakt hebben. Handig voor de autochtonen. Als ze een H zien weten ze meteen: Horrorcar!
Voor buitenlanders is het dus beter er te lopen.
Een van de mooiste wandelingen is een tochtje naar Lihou, een mini-eiland dat wordt gerekend tot Guernsey, hoewel er meestal een sloot van ongeveer 250 meter tussen de twee ligt. Meestal. Dankzij het enorme getijdenverschil ligt de sloot soms droog. Die causeway dus, moet je doen! Ook al moet je er een paar keer voor terug. “Unless you undress it can’t be done”, zegt een kustbewoner tegen mij als ik de eerste keer als een mislukte Mozes op de kant sta. De zee wijkt niet.
Twee dagen later lukt het wel. Ik steek over. Loop het eiland rond en merk dat er op het onbewoonde eiland nog best wat te zien is. Er is geen internet, geen telefoon, maar wel een huis voor groepen, een ruïne (een oud Benedictijner klooster), en zelfs een Venuspoel. Er zijn vogels, meeuwen vooral, en gek genoeg rijdt er een boer op een tractor alsof er geen causeway bestaat.